Wednesday, 23 August 2017

Apa itu ASB Financing Dan Syarat Pinjaman ASB?



ASB Financing



Buat Pembiayaan ASB bermaksud bank beli sijil ASB dengan duit pembiayaan kita tersebut. Sijil tu bank pegang sampai habis tempoh pembiayaan.


Jika kita terminate/cancel pembiayaan tersebut, bank akan jual balik sijil asb dan hasil duit itu akan digunakan untuk selesaikan baki pembiayaan. Jika terdapat lebihan baki (duit principal) , duit tu akan diberi kepada kita melalui akaun saving atau cek.








4 Kelebihan ASB Financing


Dividen

Dapat pada setiap awal bulan Januari. Dikreditkan ke dalam akaun ASB.

Tak kisah loan korang disburse bulan 1 ke, bulan 6 ke, bulan 11 ke, dividen korang tetap akan dapat pada awal bulan januari. Kiraan prorate.

Artikel berkaitan : Beli Rumah RM200 000 Dan Kumpul Duit Kahwin RM57,234 Dengan ASB



Bonus

Dapat pada setiap awal bulan Januari. Dikreditkan ke dalam akaun ASB.

Tak kisah loan korang disburse bulan 1 ke, bulan 6 ke, bulan 11 ke, bonus korang tetap akan dapat pada awal bulan januari. Kiraan prorate.

Principal
Dapat bila korang terminate asbf. Dikreditkan ke dalam akaun saving bank yang korang apply ASBF tersebut.

Takaful Surrender Value

Dapat bila terminate asb financing. Dikreditkan ke dalam akaun saving bank yang korang apply asbf tersebut.


Orang yang ambil takaful je yang akan dapat Takaful Surrender Value ni.












Syarat Pinjaman ASB dan dokumen yang diperlukan untuk memohon ASB Loan???




1) Melayu / Bumiputera 18tahun keatas shja..

2) Ada pendapatan tetap setiap bulan samaada bergaji atau berniaga. Sekiranya bergaji, payslip mesti ada setiap 3 bulan (swasta), 2 bulan (gov). Sekiranya berniaga, akaun bank statement wajib 6bulan terkini.

3) Penyata KWSP 2017 terkini.

4) CCRIS dan CTOS bersih. Kalau pernah ada sejarah CCRIS yang rabak, pastikan 6bulan keatas sepatutnya CCRIS dah clean.

5) DSR tidak melebihi penanda aras untuk gaji :

a) RM3000 keatas = 85%

b) RM3000 kebawah = 60%


Kenalpasti setiap pembiayaan anda dengan bank seperti Home financing, hire purchase, Credit Card, Personal Loan dan PTPTN. Semua pembiayaan atau loan termasuk dalam kiraan DSR anda.


6) PTPTN yang berkaitan restructure, beri statement PTPTN


7) Bagi yang tidak bekerja tetapi ada pendapatan tiap bulan, boleh jadikan ahli keluarga yang bergaji tiap bulan sebagai pemohon bersama.


8) Photocopy MyKad


9) Penyata akaun ASB yang terkini (untuk rujukan nombor akaun ASB anda) lebih terbaik sediakan untuk memudahkan kerja banker anda.



Artikel berkaitan : Beli Rumah RM200 000 Dan Kumpul Duit Kahwin RM57,234 Dengan ASB


Artikel ini ditulis oleh admin facebook Ubah Hidup Bersama ASB Loan



Whatsapp admin utk ketahui lebih lanjut tentang asb financing cimb. Klik link





Semoga Bermanfaat 😎

Share! Share! Share!





Disclaimer : 
Tulisan ini adalah pendapat dan idea daripada admin facebook "ubah hidup dengan asb loan" dan tidak mewakili mana-mana institusi kewangan.
































About the Author

Fared NowHartanah

Author & Editor

Agen Hartanah Berdaftar.Sedia membantu anda mendapatkan pembeli hartanah. Sedia menyediakan khidmat konsultansi berkaitan bidang hartanah.Menguruskan dokumen-dokumen yang diperlukan untuk urusan penjualan dan pembelian. Menyediakan khidmat penilai dan juga guaman untuk memudahkan urusan pembelian hartanah.Memudahkan kerja anda dan mempercepatkan process pembelian dan penjualan hartanah. call 0163272530. (Real Estate Negotiator)dan saya bantu mudahkan kerja anda

Post a Comment

 
Duit Rumah © 2015 - Designed by Templateism.com