Wednesday, 14 June 2017

Bagaimana Pelaburan ASB Bantu Anda Beli Rumah


Pelaburan ASB Inc ome Tambahan Beli Rumah?


Semua sedia maklum kelayakan pinjaman perumahan adalah dikira daripada pendapatan yang kita peroleh setiap bulan.
pic source : judyquallsrealtor


Misal kata gaji kasar anda 4k, maka kelayakan pinjaman anda hanya dibenarkan maksimum 60% sahaja daripada gaji bersih setelah ditolak (KWSP, SOCSO, Cukai, dan Zakat).


Andai kata setelah dikira kelayakan pinjaman anda melepasi 60%, maka sukarlah untuk loan rumah anda lulus.

Artikel Berkaitan : 7 Sebab Loan Rumah Di Reject

Bagi sesetengah bank, mereka mengambil pendapatan ASB sebagai pendapatan tambahan kepada anda untuk melayakkan anda membuat pinjaman baru.


Contohnya:


Gaji anda RM4K anda mempunyai loan ASB 200k, bank akan kira RM215k x 6.5% /12bulan = RM1164 sebagai lain-lain pendapatan anda. Jika ditambah kepada gaji kasar anda, ianya menjadikan pendapatan melebihi RM5k dan maksimum kelayakan pinjaman adalah 80%.


Ini bukan sahaja meningkatkan peluang untuk loan anda lulus, malah meningkatkan NDI (net disposible income) atau jumlah baki wang selepas pinjaman yang lebih tinggi yang akan memudahkan pinjaman anda diluluskan tanpa sebarang sekatan ataupun pengurangan jumlah pembiayaan.

Tonton video dibawah.

Oleh yang demikian, rancanglah kewangan anda sebaik mungkin. Setiap 6 bulan bole berkunjung ke bank-bank yang berdekatan untuk memeriksa jumlah kelayakan pinjaman semasa dan juga syarat pinjaman ASB. Tak salah untuk bertanya sebelum membuat sesuatu pembiayaan.


Disclaimer:
1. Kiraan pendapatan ASB berbeza mengikut bank.
2. DSR berbeza mengikut bank.
3. Berdasarkan pengalaman penulis.
-PAO-


Artikel ini ditulis oleh Tuan Syazwan Mohd Shukri. Boleh juga bertanyakan soalan berkaitan ASB di facebook profile beliau.
Berapa ramai di luar sana hanya dengan berbekalkan RM 176 saving, anda mampu memiliki sejumlah RM200 000 dalam buku ASB. 

Semuanya perlu ada ilmu. About the Author

fared nowhartanah

Author & Editor

Agen Hartanah Berdaftar.Sedia membantu anda mendapatkan pembeli hartanah. Sedia menyediakan khidmat konsultansi berkaitan bidang hartanah.Menguruskan dokumen-dokumen yang diperlukan untuk urusan penjualan dan pembelian. Menyediakan khidmat penilai dan juga guaman untuk memudahkan urusan pembelian hartanah.Memudahkan kerja anda dan mempercepatkan process pembelian dan penjualan hartanah. call 0163272530. (Real Estate Negotiator)dan saya bantu mudahkan kerja anda

Post a Comment

 
Duit Rumah © 2015 - Designed by Templateism.com